linija
ODRŽAN 16. SAJAM PRIVREDE ZAPADNE SRBIJE | Sajam privrede zapadne Srbije SPREG
utorak, 09 april 2019 08:53

otvaranje-sajmaU VALJEVSKOM „OMNI CENTRU” ODRŽAN 16. SAJAM PRIVREDE ZAPADNE SRBIJE, POPULARNI SPREG
Prednost domaćoj proizvodnji


Ukupno 206 izlagača iz 63 opštine i grada na pet hiljada kvadratnih metara izložbenog prostora u tri hale i na otvorenom, niz poslovnih kontakata, promocija, prezentacija,  sklopljenih poslova,  uz skoro 20 hiljada posetilaca tokom tri dana, čime je i opravdan slogan „Uvek za dobar posao” - tako bi mogao da glasi kratak sumarni prikaz 16. Sajma privrede zapadne Srbije, popularnog SPREG-a koji je od 28. do 30. marta održan u valjevskom „Omni centru”.

 

Na sajmu je bilo pripremljeno 112 štandova, nešto manje od trećine zauzeli su izlagači iz oblasti poljoprivrede - proizvođači poljoprivredne mehanizacije, opreme, alata, mašina, hemijskih preparata. Prehrambena industrija, Domaći trgovački lanac (DTL) i poznata valjevska trgovinska kuća „Europrom” sa svojim lokalnim, regionalnim i nacionalnim dobavljačima, uz predstavnike poljoprivrednih gazdinstava, zanatskih radnji u oblasti prehrane i proizvođače opreme za prehrambenu industriju, locirani su u posebnoj hali nazvanoj „Domaća priča” i zauzeli su oko 35 odsto štandova. Isto toliko izlagačkog prostora dobili su i opšta industrija - metaloprerada, mašinska industrija, elektronika, predstavnici banaka i osiguravajućih kuća.

- Akcenat mora biti na domaćoj proizvodnji jer ta proizvodnja generiše prihod koji ide direktno našim porodicama i našoj deci - izjavio je Miroljub Aleksić, potpredsednik Privredne komore Srbije, otvarajući SPREG prošlog četvrtka. Aleksić je pozvao Vladu Srbije da stavi akcenat, potpomogne i finansira domaću proizvodnju, jer „njome hranimo naše porodice i našu decu, a uvozom strane robe i puštanjem multinacionalnih kompanija da dolaze ne dobijamo kvalitet i nivo znanja koji je potreban da bi se jedna zemlja razvila”.

 

- Nijedna zemlja se nije razvila ako nije razvila svoju privredu. Multinacionalne kompanije bi trebalo na neki način uslovljavati da kada dođu dobiju određene beneficije, ali uz obavezu da kooperiraju sa domaćim proizvođačima, da prenesu određeni know-how i nama koji sarađujemo sa njima - poručio je Aleksić.

 

Prisutnima na otvaranju SPREG-a obratio se i Dragan Gajić, vlasnik poznatog rasadnika „Lepo polje” kod Ljiga, stalni izlagač na ovoj manifestaciji od njenih početaka. Za ovih petnaestak godina rasadnik „Lepo polje” porastao je bar tri puta, ali je SPREG porastao još više, istakao je on. 
 

POGLEDAJTE GALERIJU FOTOGRAFIJA SA 16. SPREG-A
 

Organizator SPREG-a, kao i prethodnih godina, bila je Regionalna asocijacija malih i srednjih preduzeća, zanatskih radnji i preduzetnika zapadne Srbije, a izvršni organizator valjevska Marketing agencija „Gatti”. Posebnu vrednost ovogodišnjoj manifestaciji dalo je prisustvo oko 30 odsto novih izlagača koji su veoma zadovoljni urađenim na sajmu, ostvarili su brojne kontakte, podelili kataloge, sklopili poslove, ne kriju da su im očekivanja prevaziđena, sumirao je za „Napred” utiske Jovan Grujić, izvršni direktor SPREG-a. Značajne su i ocene višegodišnjih izlagača koje su dragocene, jer mogu da prave poređenja sa ranijim sajmovima, naveo je Grujić. I dodao da je činjenica da su ovogodišnji izlagači na otvorenom (prvenstveno poljoprivredna mehanizacija) postigli nešto skromnije rezultate, ali da bi pri tome trebalo imati u vidu da je konkurencija među njima značajno porasla, da ih je, za razliku od prethodnih dva-tri, na ovom SPREG-u bilo desetak. U isto vreme, izlagači u halama pohvalili su se boljim nastupima, brojnim prezentacijama, demonstracijama proizvoda, istakao je Grujić. Primera radi, značajne poslove sklopili su proizvođači kotlova na pelet, na samom sajmu prodato ih je na desetine, uz odgovarajuće sajamske popuste. Interesovanje posetilaca za kotlove na pelet potvrdilo je i ispravnost inicijative potekle sa sajma da se na nivou lokalne samouprave odobre subvencije za nabavku ovih uređaja, kao i da se proizvođači odreknu dela rabata, kako bi građani po što povoljnijim cenama došli do grejanja koje manje utiče na aerozagađenje u Valjevu.

Iako se, prema tvrdnjama organizatora, broj valjevskih firmi kao učesnika SPREG-a iz godine u godinu povećava, sama lokalna samouprava, izgleda, ne pokazuje preveliko interesovanje za ovu privrednu manifestaciju. Na prošlogodišnjem gradskom konkursu za sufinansiranje privredno-turističkih manifestacija od značaja za grad od ukupno predviđenih tri miliona SPREG-u je pripalo 100 hiljada dinara. Ove godine za te namene predviđeno je pet miliona dinara, još uvek nije poznato da li su neka sredstva odobrena i za Sajam privrede zapadne Srbije, jednu od najsloženijih i najposećenijih valjevskih manifestacija čije pripreme traju mesecima.
 

- SPREG-u nije važna samo finansijska, već i institucionalna podrška grada, kako bi se sam sajam razvijao i širila slika o Valjevu kao povoljnoj destinaciji za ulaganja i razvoj privrede - ističe Jovan Grujić.

 

Slobodan Ćirić (04. april 2019., List "Napred")

Sajamska priznanja

Na ovogodišnjem SPREG-u dodeljena su i četiri sajamska priznanja. Za najbolje veštine komunikacije nagrađena je „Floriva” iz Ivanjice, rasadnik maline i bobičastog voća. Priznanje za najbolji propagandni materijal pripalo je Turističkoj agenciji „Astra travel” iz Beograda, a za najbolji štand valjevskom „Čavri”. Ukupno gledano, priznanje za najbolji sajamski nastup, zaslužilo je Udruženje uzgajivača paulovnije i rasadnik tog brzorastućeg drveta „Planto” iz Markovca kod Velike Plane.


Valjevski sajam bez Valjeva

SPREG broj 16 ugostio je ove godine nekoliko lokalnih samouprava koje su na grupnim štandovima predstavile svoje privrednike i preduzetnike - Ljig, Osečina, Mionica, Bogatić, Odžaci, Priboj, Zrenjanin... Domaćin Valjevo se na ovaj način nije predstavilo. Na sajmu je učestvovalo i šest turističkih organizacija, ali ne i Turistička organizacija Valjeva. Na svečanom otvaranju 16. SPREG-a u Valjevu, među zvaničnicima nije viđen nijedan predstavnik Valjeva, niti se neko od gradskih čelnika tom prilikom obratio izlagačima i gostima. 


 preuzmite-baner

sajamski informator baner

prijava za izlaganje

analiza upitnika    
Ramsp gatti MSP Kolubarski okrug
Valjevska pivara Kepo Beo expo Beo expo
© 2018 Sajam privrede Zapadne Srbije SPREG. Sva prava zadržana. Pratite nas na društvenim mrežama Facebook i Twitter.