linija
[PRENOSIMO] PRED VRATIMA USPEHA
četvrtak, 02 mart 2017 14:22

Prenosimo Vam u celosti tekst koji je objavljen u regionalnom najčitanijem nedeljniku u kolubarskom okrugu - listu Napred. Autor teksta je novinar Slobodan Ćirić.
 

Ovogodišnji sajam privrede zapadne Srbije - SPREG trebalo bi da nadmaši sve prethodne
PRED VRATIMA USPEHA

Pod novim sloganom, "Otvara vrata uspeha", ovogodišnji 14. Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, biće održan 6, 7. i 8. aprila na istom mestu, na prostoru valjevskog "Omni centra" i očekuje se da će okupiti preko 200 izlagača na oko četiri hiljada kvadratnih metara zatvorenog i otvorenog izložbenog prostora što je 10 do 15 odsto više nego lane i sa znatno više od prošlogodišnjih 13.500 posetilaca. Prema rečima izvršnog direktora SPREG-a Jovana Grujića, na ovoj centralnoj sajamskoj manifestaciji zapadne Srbije ponovo će se naći predstavnici proizvodnih i trgovinskih firmi iz oblasti poljoprivrede, prehrambene, mašinske industrije i informacionih tehnologija. Biće to još jedna prava regionalna platforma na kojoj se susreću mala i srednja preduzeća, ali i strukovna udruženja, privredne komore, klasteri i lokalne samouprave, uveren je Grujić.

Uz dve zatvorene izložbene hale, učesnicima sajma će biti na raspolaganju i tri puta veći otvoreni izložbeni prostor namenjen prvenstveno proizvođačima i trgovcima u oblasti poljoprivredne mehanizacije i opreme za poljoprivrednu proizvodnju, koja postaje sve aktuelnija i atraktivnija, imajući u vidu značajne državne subvencije u tom sektoru.

- SPREG još uvek ima karakter opšteg sajma, ali već nekoliko godina primetan je trend njegove postepene specijalizacije ka sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije, mada nikako ne bi trebalo zapostaviti ni udeo metalne, mašinske, elektroindustrije i zanatstva - ističe Grujić.

Imajući u vidu da zakazani termin za održavanje ove manifestacije "kači" dva velika verska praznika, Blagovesti i Lazarevu subotu (Vrbicu), a uoči trećeg praznika (Cveti), za očekivati je da prisustvo poljoprivrednika iz okoline Valjeva i drugih opština i gradova bude znatno veće.

Organizatori, Regionalna asocijacija malih i srednjih preduzeća, zanatskih radnji i preduzetnika zapadne Srbije i valjevska Marketing agencija "Gatti" i ove godine nastavljaju saradnju sa partnerima, Domaćim trgovačkim lancem i njegovom članicom, firmom "Europrom" iz Valjeva. Ponovo će jedna cela hala biti odvojena za štandove DTL-a i njegovih partnera, s tim što će ovaj put i ostale od 14 članica tog trgovinskog lanca dobiti priliku da se na licu mesta predstave i dovedu svoje lokalne dobavljače. U planu je i da se za male proizvođače hrane i prehrambenih artikala organizuje i prezentacija uslova za ulazak u sistem DTL-a, odnosno uslova da se njihova roba nađe na policmaa neke od članica ovog lanca.

Kako organizatori navode, 85 odsto izložbenog prostora u obe hale već je zakupljeno, odnosno rezervisano, ne isključuje se mogućnost da se on proširi i na treću montažnu halu. Osim izlagača iz Kolubarskog, očekuju se i brojni drugi iz Mačvanskog, Zlatiborskog upravnog okruga, Beograda, mnogih mesta Vojvodine, kao i gosti iz Bijeljine...
 
Sl. Ć.

List "Napred", 23. februar 2017.
     
Ramsp gatti MSP Kolubarski okrug
Valjevska pivara Beo expo
© 2017 Sajam privrede Zapadne Srbije SPREG. Sva prava zadržana. Pratite nas na društvenim mrežama Facebook i Twitter.