linija
SAJAMSKI IZVEŠTAJ ZA 2016. GODINU
petak, 15 april 2016 11:11
 

Trinaesti sajam privrede SPREG u Valjevu ove godine je održan 6, 7. i 8. aprila na tradicionalnom mestu – privredno-sportsko-ugostiteljskom kompleksu Omni Centra u Valjevu. U organizaciji Regionalne asocijacije malih i srednjih preduzeća zapadne Srbije i Agencije za marketing i turizam Gatti, i tehničko-logističku podršku kompanije Europrom i Domaćeg trgovačkog lanca, ovogodišnja regionalna privredna sajamska manifestacija okupila je 208 izlagača iz, do sada, najvećeg broja mesta i gradova iz Srbije i Republike Srpske (75). SPREG 2016 je i formalno potvrdio epitet najvećeg sajma u zapadnoj Srbiji i, na osnovu mnogih kvantitativnih i kvalitativnih pokazatelja, bio je najuspešniji do sada. Uzevši u obzir činjenicu da je SPREG jedna od retkih manifestacija koja 95% svog budžeta “puni sama”, organizatori su i ove godine značajno unapredili ovogodišnju manifestaciju.

 

Za razliku od većine drugih sajmova u zemlji, valjevski SPREG 2016 nastavio je trend proširenja izlagačkog prostora i povećanja sajamskih kapaciteta. Pored tradicionalne dve izložbene hale, ovogodišnji sajam imao je još jednu dodatnu novu treću halu montažnog karaktera, pa je uz proširenje izlagačkog prostora na otvorenom, ukupan izložbeni prostor povećan za 22% u odnosu na prošlu godinu. Uz znatna poboljšanja kvaliteta izlagačkog prostora, na sajmu u Valjevu i ove godine je primarni fokus bio na domaćoj proizvodnji, pa je tzv. realni sektor činio 77% ukupne izlagačke strukture, dok je 23% pripalo delatnostima usluga, trgovine i dr.

 

U tri hale i na otvorenom izložbenom prostoru, svoje proizvode i usluge predstavilo je 208 izlagača iz 75 mesta i gradova Srbije i Republike Srpske. Na povećanom broju štandova (103) dominantnu ulogu činili su izlagači koji se bave poljoprivredom i proizvodnjom prehrambenih proizvoda, a nije izostalo ni predstavljanje proizvoda drugih privrednih grana poput metaloprerade, mašinstva, obrade drveta, visokih tehnologija, energetike, ekologije i dr. 

 

U glavnoj izložbenoj hali najveći broj izlagača bili su pojedinačno mala i srednja preduzeća, preduzetnici i strukovna udruženja, a učestvovalo je i nekoliko lokalnih samouprava koje su na grupnim štandovima predstavile svoje privredne, ali i turističke i druge ponude. Po prvi put u glavnoj hali na štandu Grada Bijeljine predstavljeno je 15 kompanija iz ovog prekograničnog grada u Republici Srpskoj. U hali 2, četvrtu godinu za redom, članice Domaćeg trgovačkog lanca promovisale su svoje nacionalne i regionalne dobavljače-proizvođače i robne marke pod sloganom “Proizvedeno u Srbiji – Kupujmo Domaće”. U novoj trećoj hali predstavilo se 22 izlagača, dok je na znatno proširenom otvorenom izložbenom prostoru premijerno učestvovalo nekoliko velikih nacionalnih kompanija iz oblasti proizvodnje poljoprivredne opreme, mašina i mehanizacije.   

 

Pored primarnog izlagačkog dela, SPREG je ugostio u okviru pratećih programa mnogobrojne goste iz regiona i privredne delegacije iz Slovenije, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Srbije. Posebno treba istaći učešće predstavnika ambasade NR Kine iz Beograda, koji su tokom sajma razgovarali sa privrednicima o mogućnostima saradnje sa kineskim kompanijama i predstavljanja srpskih firmi na kineskom tržištu.

 

Za vreme sajma, održano je nekoliko značajnih propratnih programa u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i Poljoprivrednom savetodavnom stručnom službom Valjevo. Seminari na temu podsticajnih sredstava EU i Srbije za poljoprivredu, zatim stručnih predavanja o navodnjavanju zemljišta, protivgradnih zaštita useva, sanacije zemljišta nakon suša i poplava i dr.

 

Kao podsticaj zapošljavanju, u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje Valjevo, poslednjeg dana sajma održan je tradicionalni prolećni sajam zapošljavanja na kojem je preko 200 slobodnih radnih mesta ponudilo 35 poslodavaca iz kolubarskog okruga, a interesovanje za ponuđene pozicije iskazalo je preko 1000 građana. 

 

Tokom tri dana trajanja, sajamske hale u Valjevu bile su centar poslovnih zbivanja u regionu zapadne Srbije, a sajam je posetilo preko 13.000 privrednika, poslovnih ljudi i građana iz zemlje i inostranstva.

 

Jovan Grujić s.r.
Predsednik Regionalne asocijacije malih i srednjih
preduzeća, zanatskih radnji i preduzetnika zapadne Srbije

 preuzmite-baner

sajamski informator baner

prijava za izlaganje

analiza upitnika    
Ramsp gatti MSP Kolubarski okrug
Valjevska pivara Kepo Beo expo Beo expo
© 2018 Sajam privrede Zapadne Srbije SPREG. Sva prava zadržana. Pratite nas na društvenim mrežama Facebook i Twitter.