linija
ULOGA OPŠTINA U RAZVOJU POLJOPRIVREDE
sreda, 08 april 2015 07:49


  U četvrtak 2. aprila u Valjevu, u okviru XII sajma privrede zapadne Srbije SPREG, Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i čelnici ove ugledne privredne manifestacije organizovali su okrugli sto o ulozi lokalnih samouprava u razvoju poljoprivrede.

Skup kojem je prisustvovalo više od 80 poljoprivrednika i predstavnika lokalnih samouprava otvorio je zamenik gradonačelnika Valjeva Žarko Kovač koji je istakao da dosadašnje mere države za podršku poljoprivredi nisu bile sistematske i nisu se pokazale kao uspešne, a zadružni sistem koji je nekada bio osnova za okupljanje poljoprivrednika više ne funkcioniše. On je takođe ocenio da gradovi i opštine nemaju dovoljno sredstava za podršku rastu proizvodnje zbog čega je potrebno pronaći nove načine za ulaganje.

 
Savetnik u NALED-u Hans Esterman naglasio je da je Srbija poznata u Evropi po visokom kvalitetu poljoprivrednih proizvoda, ali da nije direktno prisutna sa proizvodima dodate vrednosti već se voće i povrće iz Srbije prerađuje i prodaje kao roba iz Holandije ili Nemačke. On je ocenio da je potrebno usmeriti se ka organskim proizvodima, uvoditi standarde kvaliteta, predstavljati se na međunarodnim sajmovima i puno raditi na brendiranju.

Nakon uvodnih izlaganja održana je panel diskusija u kojoj su učestvovali savetnica u Ministarstvu poljoprivrede Snežana Kumbarić, menadžer u Akreditacionom telu Srbije Dragan Pušara, direktor trgovinskog lanca Gomeks Goran Kovačević, šef odseka za ruralni razvoj u Ministarstvu poljoprivrede Dragan Mirković, direktor Centra za održiv lokalni i regionalni razvoj Šušeoka Slobodan Ilić, gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović i načelnik za privredu opštine Rogatica Darko Novaković.

Na panelu je zaključeno da imamo puno potencijala za zaštitu oznaka geografskog porekla poljoprivrednih proizvoda, kao i da bi lokalne samouprave trebalo da pomognu poljoprivrednicima da dobijemo još prepoznatljivih i zaštićenih brendova kao što su Futoški kupus, Ariljska malina, Valjevski duvan čvarci, Sjenički sir ili Homoljski med. Posebno je naglašeno da bi i pre ulaska u proces zaštite trebalo razvijati regionalne brendove.

alt

Kada je reč o plasmanu poljoprivrednih proizvoda istaknuto je da bi proizvođači trebalo da obrate pažnju ne samo na cenu i kvalitet robe već i na potrebu obezbeđivanja dugoročnog snabdevanja kupaca kao što su trgovinski lanci. Uloga opštine u tom pravcu jeste obezbeđivanje uslova za nesmetanu proizvodnju.

Okupljenim poljoprivrednicima predstavljene su prilike za finansiranje razvoja u okviru pretpristupnog fonda za ruralni razvoj – IPARD. Sredstva iz tog fonda biće uskoro dostupna proizvođačima iz Srbije i ocenjeno je da je potrebno da lokalne samouprave okupe poljoprivrednike zainteresovane za apliciranje i informišu ih precizno šta je sve potrebno pripremiti kako bi dobili novac iz IPARD-a.

Na skupu je ocenjeno i da bi se trebalo usmeriti ka uzgajanju voća i povrća jer se pokazalo da imaju sigurno tržište, da bi u nedostatku kapaciteta i lokalnog znanja trebalo potražiti stručnu pomoć i iskustva iz inostranstva, da je potrebno pažljivo usmeravati novac koji je na raspolaganju za podsticaje i da bi trebalo motivisati poljoprivrednike da se što više udružuju radi obezbeđivanja količina i kvaliteta koje kupci traže.

 preuzmite-baner

sajamski informator baner

prijava za izlaganje

analiza upitnika    
Ramsp gatti MSP Kolubarski okrug
Valjevska pivara Beo expo
© 2018 Sajam privrede Zapadne Srbije SPREG. Sva prava zadržana. Pratite nas na društvenim mrežama Facebook i Twitter.