linija
12. SPREG od 1. do 3. aprila u Valjevu
četvrtak, 26 mart 2015 11:44

 

alt

Najveća privredna sajamska manifestacija u zapadnoj Srbiji "Spreg 2015", biće održan od 1. do 3. aprila u Valjevu, najavili su organizatori. Na izložbenom prostoru od oko 3.000 kvadrata u  "Omni centru" predstaviće se oko 210 izlagača iz 40 gradova Srbije i Republike Srpske. Cilj ovog regionalnog sajma je promocija domaće proizvodnje, pa će primarnu ulogu imati proizvodne delatnosti sa oko 80 posto učešća u izlagačkom delu. 

Jovan Grujić direktor agencije „Gatti“, koja je organiozator Sprega, kaže da su ove godine uložili „troduple napore kako bi organizovali ovu sajamsku manifestaciju na nivou, bar, prošlogodišnje“. On podseća da je prošle godine na sajmu učestvovalo 206 izlagača, ali naglašava da su tada bila 132 ditrektna izlagača dok će ove godine biti 40 više direktnih izlagača. Međutim još uvek nisu poznati svi izlagači, koji će se predstaviti u okvirum promocije lokalnih smouprava. „Čekamo lokalne samouprave, koje su kao i svake godine inertne, da nam dostave konačne spiskove izlagača koji će se pojaviti na štandovima opština, tako da očekujemo bar još 40 firmi, što znači da ćemo premašiti prošlogodišnji broj od 206 izlagača“, najavljuje Jovan Grujić.

 

I ove godine na sajmu učestvuju Domaći trgovinski lanac (DTL) u okviru koga je i valjevski „Europrom“. Na 12. Spregu DTL će se predstaviti pod sloganom – „Najbolje je domaće!“ Bojana Perić, menadžerka DTL-a najavljuje da će ovogodišnja kampanja zaštite domaće proizvodnje i proizvoda biti agresivnija, što će biti neka vrsta odgovora sve većoj navali inostranih proizvoda na domaćem tržištu. „Svedoci smo da danas, i to često, mnogi naši političari i ministri izlaze u medije sa polovičnim informacijama pričajući samo o koristi koju dobijamo dolaskom sve većeg broja inostranih proizvoda na naše tržište, a niko ne kaže šta smo izgubili, šta gubimo i šta ćemo izgubiti“, kaže Perić.

 
alt


Ona naglašava  da DTL i Europrom nisu protiv konkurencije i da njima zdravi tržišni odnosi ne smetaju. „Ali smetaju nam upravo ove polovične informacije i to što niko ne daje odgovore na mnoga pitanja, poput koliko je i koliko će tek biti zatvoreno radnih mesta u domaćoj privredi zbog favorizovanja inostranih proizvođača i njihove robe. Zbog čega niko neće glasno da kaže, ono što već odavno nije tajna, da je kvalitet uvoznih proizvoda na našem tržištu daleko ispod kvaliteta na zapadnom tržištu“, zapitala je Bojana Perić.

alt

 

U okviru propratnog programa sajma, koji ove godine podržava i Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED), biće organizovano nekoliko predavanja na temu razvoja poljoprivrede, geografskog porekla proizvoda i sertifikacije. Predviđeno je da se održi i sastanak predstavnika 40 lokalnih samouprava Srbije i Republike Srpske na temu međusobne ekonomske i druge saradnje.
Trećeg dana sajma, u saradnji sa Nacionalnom službom zapošljavanja Valjevo, biće organizovan tradicionalni prolećni sajam zapošljavanja, do sada se prijavilo oko 25 poslodavaca.

 

Izvor: Kolubarske.rs

Foto: Đ. Đoković

 

 preuzmite-baner

sajamski informator baner

prijava za izlaganje

analiza upitnika    
Ramsp gatti MSP Kolubarski okrug
Valjevska pivara Beo expo
© 2018 Sajam privrede Zapadne Srbije SPREG. Sva prava zadržana. Pratite nas na društvenim mrežama Facebook i Twitter.